Cruise: waar moet je op letten als je gaat cruisen
Cruisen. Voor velen nog onbekend terrein en toch wordt ook dit type reizen steeds populairder. Ben je nieuw met het cruise concept of ben je juist een fervente cruisereiziger, dan zal deze blog je meenemen in de wereld van cruisen. Er zijn namelijk ook zaken waar je op moet letten of die handig zijn om vooraf te weten.
Hoe kies je je route?
Voordat je alles regelt aan boord, moet er uiteraard eerst een route komen die je wilt maken. Kies je voor de overweldigende natuur in de Noorse Fjorden, ga je voor het mediterrane klimaat in de Middellandse Zee of wil je juist verder weg en een transatlantische overtocht maken? Ben je nieuw met cruisen, dan adviseren wij je altijd om te kiezen voor een kortere afvaart. Ga voor een mini-cruise van 3,4 of 5 dagen of een reguliere cruise van 8 dagen. Dan kom je toch al snel in de afvaarten in Europa, bijvoorbeeld in de regio van Spanje en Frankrijk. Kies je voor gemak, ga dan voor een afvaart die vertrekt vanuit Nederland. Meestal stap je dan op- en af in Amsterdam of Rotterdam. Ben je een ervaren cruisereiziger, kijk dan vooral naar de bestemming. Welke bestemmingen zou je nog graag eens willen zien of misschien is er een route die je ooit hebt gemaakt en nog een keer over wilt doen. Of misschien ben je al eens ergens op rondreis geweest, maar zou je de bestemming graag eens willen bezoeken met een cruise. Ook de rederij speelt natuurlijk een grote rol in dit stadium. Want iedere rederij biedt weer andere routes aan. Kun je niet jouw route vinden bij de ene, kijk dan eens bij een andere rederij. Houdt er daarbij ook rekening mee met wie je samen reist. Reis je alleen, met je gezin en jonge kinderen of zijn de kinderen juist al wat ouder, of reis je met je partner? Al deze zaken spelen mee in de keuze van je route en rederij.
Hoe zit dat met het dekkenplan?
Een vast onderdeel van het boeken van je cruise is het uitzoeken van je hut, oftewel je kamer. Waar verblijf je 8, 10 of 21 dagen lang? Er zijn allerlei termen die je voorbij hoort komen, midscheeps, bakboord, stuurboord noem het maar op. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten wanneer je een hut uitkiest? Het allerbelangrijkste is of bekend is je last van zeeziekte hebt. De kans op zeeziekte hangt uiteraard ook weer af van de route, maar de cruise experts bij Rondreiskenner kunnen je hier goed bij assisteren. Heb je last van zeeziekte, kies dan je hut in het midden van het schip. Dan verblijf je stabieler en heb je minder last van de schommelingen op het schip. De tweede vraag die je jezelf zult moeten stellen is of je centraal van alle faciliteiten gelegen wilt zijn of juist rustig. Het dekkenplan helpt hier heel goed bij, omdat alle faciliteiten per dek worden aangegeven en je dus snel en overzichtelijk kunt zien waar jij je hut zou willen hebben. En andere vraag is in wat voor type hut wil je verblijven. Kies je voor een lekkere hut met balkon, zodat je op ieder moment van de dag kunt genieten van je eigen privé balkon. Of ga je voor een goedkopere optie en verblijf je in een binnenhut. Ook de route zal bepalend zijn voor de ligging van je hut, stuurboord of bakboord. Wil je de havens graag zien als het schip binnen- en wegvaart of kies je voor de rust en ruimte van de open oceaan? Als je deze tips in acht neemt, dan kom je vanzelf uit bij de hut die het beste bij jouw reiswensen past. En houdt voor de zekerheid altijd wat extra hut nummers achter de hand, zodat je nog een extra optie hebt mocht je favoriete hut al vergeven zijn.
Dinerzitting, excursies en andere zaken
Er komt veel op je af, ook zodra de cruise geboekt staat. Je weet waar je naartoe gaat, met welke rederij en in welke hut. Daarna komen er tal van zaken aan de orde, dinerzitting, wel of geen excursies boeken, misschien heb je een cruise zonder drankenpakket geboekt maar wil je dit toch wel heel graag. En hoe werkt het allemaal aan boord. Deze blog is helaas te kort om alle rederijen ter sprake te brengen, maar wij nemen je graag mee in een aantal algemene zaken. De dinerzitting is namelijk ook een groot onderdeel van je reis. Hoe laat wil je dineren? Er zijn vaak verschillende opties: 2 vaste tijdstippen waarbij een vroeg op de avond is (17:00 - 18:30 uur) en een late zitting (18:30 - 21:00 uur). Daarnaast kun je bij de meeste rederijen ook kiezen voor een open zitting. Dit houdt in dat je in het hoofdrestaurant (a la carte) aan kunt schuiven wanneer jij zin hebt om te dineren. Het kan natuurlijk zo zijn dat je even moet wachten tot er een plekje vrij is, maar kies er in de tussentijd voor om een drankje te bestellen.
Ook als het gaat om excursies zijn er tal van mogelijkheden. Vaak wordt er tijdens de cruise informatie gegeven over de eerstvolgende haven en kun je dus passend excursies bijboeken. Dit kan bij de excursiebalie of digitaal via een app. Ben je iets avontuurlijker ingesteld dan is het ook mogelijk om geen excursies bij te boeken en je te laten verrassen in de haven. Lees je vooraf wel goed in over de haven, zodat je goed op de hoogte bent van wat er allemaal te doen is. En anders ga je weer lekker terug naar het schip om te genieten van de vele faciliteiten aan boord.
Cruise expert
Wil jij meer weten over cruisen of ben je opzoek naar je volgende cruise vakantie? Neem dan vooral contact met ons op. Wij zijn cruise expert en kunnen je veel vertellen over de verschillende routes, rederijen en meer!